A Szürke ötven árnyalata a börtönben is népszerű
2013-08-05 12:01:00

A guantánamói börtönben az Egyesült Államok legveszélyesebb rabjai között nem a vallási és a pszichológiai könyvek a legnépszerűbbek, hanem E. L. James nagysikerű trilógiája.

A kubai területen lévő haditengerészeti támaszpont börtönének 7-es táborában szállásolják el a szigorúan őrzött foglyokat, akik között még olyanok is megtalálhatók, akik a 2011. szeptember 11-én elkövetett terrortámadáshoz is közük volt. A rabok itt nem a vallási könyvekért vannak oda, hanem E. L. James közelmúltban megjelent Ötven-árnyalat trilógiájáért, amely a túlfűtött erotikával és a bilincses ágyjelenetekkel került a sikerlisták élére.  

A rabok olvasási szokásairól Jim Moran amerikai honatya beszélt, miután meglátogatta a guantánamói börtönt. Elmondása szerint a rabok angol nyelven olvassák a művet, de hamarosan sor kerülhet arra is, hogy lefordítják a köteteket. A 166 fogolynak otthont adó 7-es tábor lakóihoz csak nagyon ritkán juthatnak be látogatók, a sajtó pedig szinte soha nem léphet a szigorúan őrzött falak mögé, de az itt élő fegyencek is látogathatják a börtön könyvtárát, ahol nem csak könyveket, hanem DVD-ket, képregényeket és magazinokat is kikölcsönözhetnek.

Fel