Exhumálni fogják Pablo Neruda testét
2013-02-11 11:03:00
A chilei költő halálának titka hamarosan napvilágra kerülhet

A Nobe-díjas chilei költő testét hamarosan exhumálják, mivel a halála okára utaló új bizonyítékokra bukkantak. Az eddig ismert információk szerint alultápláltság volt Neruda halálának oka.

Pablo Neruda 1973-ban, néhány nappal közeli barátja, a szocialista elnök Salvador Allende halála után vesztette életét, és már abban az időben is rendkívül gyanúsnak számítottak a körülmények. A hivatalos jelentés szerint az alultápláltság volt a költő halálának oka, ám több szemtanú elmondása alapján Pablo nem kevesebb, mint 100 kilót nyomott. Szakértők szerint ennyi idővel a halála után már nehéz lesz megállapítani, hogy valójában kapott-e akkora mennyiségű mérget, amely végezhetett vele, de a Pablo Neruda Alapítvány támogatja a kutatást vezető doktort, és megpróbálnak az ügy végére járni.

Neruda élete során több prózával, antológiával és drámával járult hozzá az irodalmi élet fejlődéséhez, legismertebb művei közé sorolhatjuk az Ébredj favágó! című elbeszélő költeményt, de többen ismerik olyan munkái után is, mint A tenger és a harangok, Óda a nyomdához vagy a Chile.

Fel