Kiállításon Tolkien legendás gyűrűje
2013-04-03 14:22:00
Vajon az Egy Gyűrű története valós történeten alapul?

Hosszú évek találgatása érhet vége, ha a fantasy műfaj kedvelői ellátogatnak az angliai kiállításra, ahol megtekinthető lesz az az állítólagos gyűrű, amely ihletet adott Tolkiennek A Hobbit és A Gyűrűk Ura megírásához.

A fantasy műfajt kicsit is kedvelők ismerik Tolkien nevét, és persze nem utolsó sorban történeteit, amelyekkel nem csak a könyvkedvelőket, de Peter Jackson hathatós segítségével a mozinézőket is sikerült lenyűgözni. De vajon honnan ered az Egy Gyűrű legendája? Vajon mi adott ihletet a mesternek megírni ezeket a történeteket?

Egy római kori gyűrű lehetett a háttérben, s most ez a tárgy egy kiállításon megtekinthetővé is válik a nagyközönség számára. A gyűrűt még 1785-ben találták egy mezőn Anglia déli részén, amelyhez egy tábla is tartozik. A felirat szerint egy elátkozott gyűrűről van szó, amely Nodens isten nevéhez köthető, s amelynek elrablóját szörnyű vég sújtja. Mint kiderült, maga Tolkien is dolgozott a rejtély megfejtésén 1929-ben, amely sokak szerint ihletett adott neki mára közismert történetei megírásához. 

Egy kiállítás keretein belül a látogatók most szemügyre vehetik majd az említett gyűrűt és mindenki eldöntheti magának, hogy valóban ennek hatására születtek-e meg a jól ismert alkotások, amely az évek alatt remek kikapcsolódást nyújtottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Fel