Könyvtár a metrón
2013-03-15 11:03:00

A New-York-i metrók utasait szeretnék olvasásra buzdítani a világhírű reklámiskola, a Miami Ad School tanulói, ehhez pedig a technológiát hívják segítségül.

Még csak egy koncepció szintjén létezik a dolog, de remek ötlettel állt elő az iskola három tanulója, Keri Tan, Max Pilwat és Ferdi Rodriguez. Ötletük az Underground Library, vagyis a földalatti könyvtár elnevezést kapta, a célja pedig roppant egyszerű: szeretnék, hogy a lakosok ismét igénybe vegyék a városi könyvtárakat. A használata sem igényel semmiféle fejtörést, ugyanis a földalattin elhelyezett plakátok virtuális polcait böngészve kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb könyvet, majd telefonunk segítségével leolvassuk azt, és már meg is kaptuk a könyv első tíz oldalát, ami éppen elegendő egy rövidke utazás idejére. Ehhez a mai korszerű okostelefonokban megtalálható rövid hatótávú kommunikációs szolgáltatást (NFC – Near Field Communication) használná a rendszer, így elkerülhető az internet hiányának problémája a metrón utazva. Az alkalmazás a könyv első tíz oldalának végére érve megmutatná, hogy a közelben hol találhatók városi könyvtárak, ahonnan bármikor kikölcsönözhetjük az olvasmányt, ha elnyerte tetszésünket a rövid ízelítő.

Az egyelőre csak elméleti szinten létező módszer remekül fellendíthetné a városi könyvtárakat, hiszen így az unalmas utazások alatt hasznosan töltenék el az emberek az idejüket, és talán még egy-két kedvükre való olvasmánnyal is gazdagodnának.

Fel