Visszatér Tyler Durden – Chuck Palahniuk írja a folytatást
2013-07-23 08:19:00
Visszatér a Káoszbrigád úgy, ahogy még sohasem láthattuk.

„Apu képregénye vagyok” – mondhatná Tyler Durden, hiszen Chuck Palahniuk folytatást készít minden idők egyik legmeghatározóbb filmjéhez, és természetesen könyvéhez.

„A klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról!” – mégis mindenki ismeri a történetet. 1996-ban jelent meg Chuck Palahniuk regénye, amely a Harcosok klubja (Fight Club) nevet viseli. A kezdeti értékelések negatívak voltak, mint ahogy az eladások tekintetében sem mutatott semmi kiemelkedőt az írás. Mégis, aki megvette és elolvasta, azoknak jelentett valamit. Talán kicsit többet is, mint egy regény, hiszen egy ideológia volt mögötte, egy sötét világkép, amely nagyban jellemezte a ’90-es éveket. És jellemzi jelen korunkat is. Mégis mitől lett ennyire ismert Tyler Durden története, eszméje? Nos, a siker David Fincher nevéhez fűződik, aki 1999-ben elkészítette az azóta kultfilmmé avanzsált moziváltozatot, mégpedig Brad Pitt és Edward Norton főszereplésével. Megbotránkoztató, elgondolkodtató és olykor felkavaró: ez a Harcosok klubja, amelyet Chuck Palahniuk még nem szeretne elengedni.

A szerző további írásai már sikeresebbek volta, mint ahogy a fentebb említette regénye a film hatására soha nem látott eladásokat produkált, de Chuck mindig is szerette az általa megteremtett Tylert, és hamarosan ismét a középpontba helyezi. Nem könyvként és nem is filmként fog folytatódni a történet, hanem az idei San Diegóban megrendezett Comic-Conon jelentette be a mindenki számára meglepő hírt: képregényként támad fel a történet. Állítása szerint a DC, a Marvel és a Dark Horse képregények művészeivel egyeztetett, akik bevezették a képregények készítésének, írásának világába, s nagyon megtetszett neki az ötlet. Elmondása szerint már rég tervezi, hogy folytassa a milliók által ismert történetet, ám nincs könnyű dolga.

Chuck Palahniuk szerint 10 évvel a Harcosok klubja befejezése után járunk (a könyv befejezése után, hiszen az írott és mozgóképes változat bizonyos pontokon eltér egymástól), mégpedig most Tyler szemszögéből éljük át a dolgokat. Visszatérését tervezi, s erre sor is kerül, amikor elrabolja Marla és a narrátor (vagy ahogy a könyvben megismertük, Jack) fiát. A történet ekkor vesz ismét különös fordulatot, és újra megelevenedik előttünk a Káoszbrigád, a pusztítás és az eszme, amelyet Tyler rendíthetetlenül vall. 

Az író szerint a megjelenés néhány éven belül várható, de még egyelőre sem kiadóval, sem rajzolóval nem szerződött le, hiszen mindenképp szeretné előbb befejezni a történetet, amely majd epizodikus formában látja meg a napvilágot. Örüljünk vagy sírjunk? Talán kicsit mindkettő, hiszen egy fájdalmas megfontolni annak a lehetőségét, hogy egy minden tekintetben lezárt klasszikus tovább folytatódik, de talán vannak még olyan gondolatok az íróban, amelyet Tyleren keresztül szeretni közvetíteni a világnak, olvasóinak.

Fel