World War Z – Az író véleménye a filmváltozatról
2013-05-10 07:51:00
Vajon Max Brooks elégedett az általa írt könyv mozivászonra szánt változatával?

Max Brooks, a World War Z írója elmondta véleményét a Brad Pitt főszereplésével készült filmről, amely az ő könyvét veszi alapul. Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy nincs maradéktalanul megelégedve Hollywood íróival.

Ahogy már korábban is írtuk, a zombifilmek is egyre nagyobb teret hódítanak az Álomgyárban, de ehhez az is kellett, hogy a könyvek és a képregények megalapozzák a történetet. Max Brooks könyve, a World War Z az egyik legismertebb iromány a témában, hiszen rendkívüli részletességgel, a túlélők szemszögéből meséli el a zombiháború kitörésének körülményeit, na meg persze az állandó harcot, amit nap mint nap meg kell vívjanak az életben maradtak. Természetesen egy ilyen sikeresnek mondható témát Hollywood sem hagy veszni, hiszen évekkel ezelőtt megszerezték a könyv megfilmesítési jogait, és nem kisebb nevet állították a produkció főszerepére, mint Brad Pittet. De vajon egy felkapott név elég ahhoz, hogy eladják a filmet?

Már az előzetesekből is sejteni lehetett azt, amit később maga az író is megerősített több nyilatkozatában: ez nem az ő munkája, csak a cím azonos. „Tudtam, hogy átírják. Hollywoodban nőttem fel, tudom, hogy mennek a dolgok” – nyilatkozta egy interjúban. Persze a készítők sem akarták teljesen kihagyni a gyártási folyamatból, hiszen megkapta a forgatókönyvet, hogy olvassa el, de ő letett erről a tervről. „Miért olvasnám el? Úgyis még rengetegszer átírják. Ez mindig így van az ekkora költségvetésű filmeknél”

Elmondása szerint Brooks kizárólag a hivatalosan kiadott előzeteseket látta, ami alapján leszűrte a tanulságot: ez nem az ő könyve. Azonos a címe, viszont a történet és a mondanivaló merőben más, mint amit ő megálmodott, majd 2006-ban kiadott. „Nem mondhatom meg az embereknek, hogy nézzék vagy ne nézzék a filmet. Csak annyit mondhatok, hogy a filmet kezeljék filmként, a könyvet pedig könyvként”

Nem túl bíztató jelek, de nincs ok az aggodalomra, hiszen tudjuk, hogy egy film kevés esetben tud felérni egy könyv szintjére, amely az alapjául szolgál. Akit érdekel a zombis téma, annak mindenképp ajánlottabb írott formában beszereznie Max Brooks műveit.

Fel