George R. R. Martin – Mi ihlette a Vörös Nászt?
2013-06-07 08:49:00
Honnan merítette ötletét Martin a Vörös Nászhoz?

A könyv olvasói már ismerhették a Vörös Nász történetét, a sorozat követői pedig ledöbbentek az események hatására. De vajon honnan merítette az író az ötletet? Valóban saját maga találta ki, vagy a történelem ismét remek alapot biztosított számára?

Az alábbi írást ne olvassa el, aki még nem jutott túl a harmadik könyvön, vagy pedig nem látta a sorozat harmadik évadának kilencedik epizódját!
 

A Vörös Nász sok rajongó számára az egyik legjelentősebb esemény a történetben, vagy legalábbis az első ilyen esemény, amely ennyire ledöbbentette a nézőket és az olvasókat. Hatalmas hisztit váltott ki a héten bemutatott harmadik évad kilencedik epizódja, amely azon ritka élmények közé tartozik, ahol mozgóképként még szebben, még emberibben és még meghatóbban lehetett bemutatni a gyászos eseményt. De vajon mi ihlette Észak Királyának, Robb Starknak és Catelyn Starknak, valamint a királynénak és még meg sem született gyermeküknek a halálát? Honnan merített Martin, amikor sorozatának egyik legvéresebb jelenetén dolgozott?

Az író elmondása szerint először nem tudta megírni a jelenetet. Mindig azonosulni szokott a szereplőivel, s ez volt az a pillanat, amikor nem tudta tovább folytatni, egyszerűen tovább lépett. Amikor elért a könyv végére, akkor tért csak vissza, hogy megírja a Kardok viharának legmegrázóbb jelenetét. Ahhoz, hogy egy ilyen esemény összeálljon, a skót történetekbe vetette bele magát, ugyanis a történelem már remek alapot szolgáltatott. A Fekete Vacsora (The Black Dinner) névre keresztelt esemény Skócia királyának és a Fekete Douglas klánnak a konfliktusát meséli el. A király a fiatal Douglas nemesének biztonságos utat kínált, amit megpecsételendő meghívta őt és embereit egy hatalmas lakomára. A mulatság végén a király zenésze egy dobot vert, egy monoton ütemet játszott, miközben a nemes úr elé ezüsttálcán behozták egy fekete vaddisznó fejét. Amikor a nemes meglátta, már tudta, hogy mi fog történni: a tálcán elterülő vaddisznó feje a halál jelképe volt. Az udvaron minden emberét kivégezték, amíg végül az utolsó Douglas is elesett. Másik hasonló eset volt a Glencoe-i Mészárlás. Hasonló forgatókönyv alapján zajlott, és persze hasonló végkimenetellel fejeződött a történet. 

Martin az Entertainment Weekly riporterének elmondta, hogy a középkorban nagyon fontos szerepe volt a törvényeknek. Nem az emberek, hanem leginkább az istenek törvényének, amely megtiltotta, hogy a házigazda bármilyen kárt is tegyen vendégeiben. Még a legnagyobb ellenségek is becsülték ezt a törvényt, ám Walder Frey ezzel a lépéssel megsértette az isteneket és az embereket egyaránt. A Lannister ház biztonságot ígért neki, ám Lord Frey egy életre megpecsételte háza sorsát. 

A Vörös Nász az eddigi legmegdöbbentőbb esemény volt A tűz és jég dala ciklusban, ám akik csak a sorozatot ismerik, azoknak érdemes tudni: ez még csak a kezdet volt. Még csak most indulnak be igazán az események, és aki nem akar lemaradni a legszebb pillanatokról, azoknak érdemes elkezdeni olvasni is a könyveket, hiszen sok esetben eltér a cselekmény, ám a végkifejlet mindig ugyanaz: vér és halál. Martin nem kíméli a karaktereit, nem fél a hősök halálától, és nem hatódik meg a rajongók siránkozásain. Ő csak ír, és egy zseniális művet ad a fantasy kedvelőinek.

 

Fel